
Кульбабове поле, кульбабовий рай,
Кульбабове сонце, квітневий розмай.
З кульбаби віночок, з кульбаби свисток,
З кульбаби намисто і стільки цяцьок.
Наставила очі на мене бджола.
– Тут квітів багато, не бійся, мала,
Тут стане кульбаби тобі і мені,
До нас завітали кульбабині дні. (Наталя Карпенко)
Сьогодні - Всесвітній день кульбаб! Існує така думка, що походження свята сягає своїм корінням в французьке місто Оі, в якому з такої корисної рослини готують безліч різних страв. Наприклад, салат, варення, супи, борщі, муси, сир і навіть хліб. Проте більшість народів вважають кульбабу бур'яном… а в Китаї її називають овочем, оскільки тут вона дуже часто вживається для приготування різних страв.
#Підказкологія розповість кілька цікавих фактів про травневе сонечко.
Кульбаба - це багаторічна трав'яниста рослина сімейства Айстрові або Складноцвіті. Добре відома кульбаба лікарська з розеткою прикореневого листя і яскравими жовтими квітками. Насправді кульбаба лікарська - дуже корисна рослина, лікує від багатьох недуг. ЇЇ лікувальні властивості відомі давно, і застосовувалися усіма знахарями. Листя кульбаби містять холін, різні мікроелементи та корисні гіркоти, а також інші необхідні для здоров'я речовини. Корисні всі частини рослини, які заготовляють про запас. Надземну частину сушать в тіні на повітрі, або в добре провітрюваних приміщеннях. Коріння заготовляють навесні або восени. Для цього їх викопують, очищають від землі, промивають і сушать.
Дивлячись на ці яскраво-жовті квіти, хтось згадує, як плів в дитинстві віночки, а хтось - як розліталася дрібними парашутами біла хмарка на тоненькій ніжці. Дивно, але факт - в світі відомо понад тисячу видів цієї рослини, а за сезон один кущик цієї рослини може дати понад 10 тисяч насінин, які завдяки особливостям своєї будови здатні пролітати сотні кілометрів.
Головним же кулінарним шедевром з кульбаб є, звичайно, вино. З давніх часів на Британських островах виготовляють дуже популярне в Англії вино з квіток кульбаби. У своїй повісті «Вино з кульбаб» Рей Бредбері навіть оспівав це вино. З бутонів кульбаби готують варення, яке має золотисто-жовтий колір, густу консистенцію, має сильний аромат і різкий смак. З підсмажених коренів кульбаби роблять напій, який може служити сурогатом кави.
Порадуйте себе 13 травня салатом з цих яскравих, напоєних сонцем квітів. Ну, або зваріть пару баночок варення на зиму - в холодну пору року воно нагадає вам теплі травневі дні і обов'язково підніме настрій! Джерело:
...
Read more »