Sunday, 2022-07-03, 11:20 AM
Вітаю Вас Guest | RSS

Миргородська ЗОШ №7

Меню сайту
Гарячі телефони
Наше опитування
Оцініть наш сайт
Всього відповідей: 39
Статистика

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0


Кульбабове поле, кульбабовий рай,

Кульбабове сонце, квітневий розмай.

З кульбаби віночок, з кульбаби свисток,

З кульбаби намисто і стільки цяцьок.

Наставила очі на мене бджола.

– Тут квітів багато, не бійся, мала,

Тут стане кульбаби тобі і мені,

До нас завітали кульбабині дні. (Наталя Карпенко)

Сьогодні - Всесвітній день кульбаб! Існує така думка, що походження свята сягає своїм корінням в французьке місто Оі, в якому з такої корисної рослини готують безліч різних страв. Наприклад, салат, варення, супи, борщі, муси, сир і навіть хліб. Проте більшість народів вважають кульбабу бур'яном… а в Китаї її називають овочем, оскільки тут вона дуже часто вживається для приготування різних страв.

#Підказкологія розповість кілька цікавих фактів про травневе сонечко.

Кульбаба - це багаторічна трав'яниста рослина сімейства Айстрові або Складноцвіті. Добре відома кульбаба лікарська з розеткою прикореневого листя і яскравими жовтими квітками. Насправді кульбаба лікарська - дуже корисна рослина, лікує від багатьох недуг. ЇЇ лікувальні властивості відомі давно, і застосовувалися усіма знахарями. Листя кульбаби містять холін, різні мікроелементи та корисні гіркоти, а також інші необхідні для здоров'я речовини. Корисні всі частини рослини, які заготовляють про запас. Надземну частину сушать в тіні на повітрі, або в добре провітрюваних приміщеннях. Коріння заготовляють навесні або восени. Для цього їх викопують, очищають від землі, промивають і сушать.

 Дивлячись на ці яскраво-жовті квіти, хтось згадує, як плів в дитинстві віночки, а хтось - як розліталася дрібними парашутами біла хмарка на тоненькій ніжці. Дивно, але факт - в світі відомо понад тисячу видів цієї рослини, а за сезон один кущик цієї рослини може дати понад 10 тисяч насінин, які завдяки особливостям своєї будови здатні пролітати сотні кілометрів.

Головним же кулінарним шедевром з кульбаб є, звичайно, вино. З давніх часів на Британських островах виготовляють дуже популярне в Англії вино з квіток кульбаби. У своїй повісті «Вино з кульбаб» Рей Бредбері навіть оспівав це вино. З бутонів кульбаби готують варення, яке має золотисто-жовтий колір, густу консистенцію, має сильний аромат і різкий смак. З підсмажених коренів кульбаби роблять напій, який може служити сурогатом кави.

Порадуйте себе 13 травня салатом з цих яскравих, напоєних сонцем квітів. Ну, або зваріть пару баночок варення на зиму - в холодну пору року воно нагадає вам теплі травневі дні і обов'язково підніме настрій! Джерело:

... Read more »

Категорія: МО вчителів точних та природничих наук | Переглядів: 131 | Додав: markovichphysics | Дата: 2021-05-13 | Коментарі (0)

Пошук
Вхід на сайт
Шкільний YouTube
Освіта України
Влітку
Календар
«  May 2021  »
SuMoTuWeThFrSa
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Copyright MyCorp © 2022
uCoz